top of page

Ontmoediging gebruik wegwerpplastic

Bijgewerkt op: 14 jul. 2023

Het is al een lange tijd bekend dat er vanaf 1 juli 2023 verplichtingen zijn voor ondernemers in de levensmiddelen en horeca.


Het gebruik van wegwerpplastic wordt ontmoedigd, dat gebeurt voor het gebruik van wegwerpplastic voor levensmiddelen en voor horeca. Gelukkig heeft de overheid dit ook groots gecommuniceerd in de media en zullen veel mensen hiervan niet als een verrassing zien.


Vanaf 1 juli 2023 geldt het volgende:


1. Voor het gebruik van plastic bekers en bakken dient de horecaondernemer aan de klant een bedrag in rekening te brengen. De overheid heeft daar het volgende advies in gegeven:


a. € 0,25 voor een beker

b. € 0,50 voor een maaltijd (met meerdere bakjes)

c. € 0,05 voor voorverpakte kleine porties groente, fruit, noten en portieverpakkingen voor

bijvoorbeeld beleg en saus


Wat onder een maaltijd wordt verstaan is niet duidelijk gedefinieerd. Ook is het niet verplicht om de bovengenoemde bedragen te gebruiken, meer of minder is toegestaan.


De ondernemer moet deze toeslag op de kassabon of factuur aan de klant vermelden.

Let op deze opbrengsten behoren daarom ook apart worden geregistreerd in de boekhouding van de onderneming en deze opbrengst wordt met hoog BTW belast.


Update 14/7: de BTW op de toeslag volgt het product dat wordt verkocht. Voorbeeld: de beker is bedoeld door frisdrank, dan is de BTW voor de toeslag LAAG BTW. Wordt de beker gebruikt door bier, dan is de BTW voor de toeslag HOOG BTW.


2. De ondernemer is verplicht om de klant een herbruikbaar optie aan te bieden:


- Of ondernemers bieden herbruikbare bekers en bakjes aan waarvoor je borg

moet betalen en die je terug kunt brengen.

- Of ondernemers vullen de beker of het bakje die de klant heeft meegebracht.


3. Vanaf 1 januari 2024 moet bij consumptie ter plaatse herbruikbaar servies worden gebruikt.


Advies

We adviseren u wel van tevoren aan de klant mede te delen welke bedragen u in rekening gaat brengen zodat er geen misverstand ontstaat tussen u en uw klant. U kunt dit bijvoorbeeld doen door een overzicht van de toeslagen te plaatsen bij de plaats van bestelling.


Комментарии


bottom of page